Cerca contraforts...

dimecres, 25 de gener del 2012

La casella del valor afegit


Fa unes setmanes, un científic sorià, Francisco J. Hernández (@fjhheras), va llançar al seu bloc una proposta: incloure una casella per destinar el 0,7% de la declaració de l'IRPF a la ciència, de manera similar a com es fa amb l'Església o per a l'ajuda d'entitats socials i humanitàries. Aquesta proposta ràpidament s'ha estès per la xarxa i ja compta amb més de 260.000 signatures (no cal dir que us animo a signar-la).
Actualment, si un de nosaltres marca al seu esborrany de declaració de la renda qualsevol de les dues caselles citades -o totes dues- compromet a què es destini un 0,7% de la seva declaració en ajudes a l'Església catòlica o a entitats per a finalitats d'ajuda social. Aquest gest no comporta una càrrega extra pel contribuent sinó que simplement obliga a l'estat a destinar part del que recapta en concepte d'IRPF per, explícitament, aquestes finalitats.
Aquest gest, l'any 2011, va reportar a l'Església uns 250 milions d'euros i 264 milions d'euros a partir de la casella per a finalitats socials. No cal qüestionar les dues caselles existents, ja que tant uns com altres tenen la seva funció (la casella per a fins socials és obvia i, en el cas de l'Església, s'ha de reconèixer la tasca que fa per a mantenir patrimoni cultural, edificis, obres d'art o per les tasques socials d'organitzacions com Càrites, imprescindibles per a resistir l'envestida de la crisi). La proposta no qüestiona aquest fet ja que és perfectament possible marcar les tres caselles.
Estudis recents conclouen que la inversió pública en R+D+I comporten un retorn de la inversió a mig i llarg termini d'entre aproximadament 4 i 24 vegades els costos destinats. En època de crisi, en comptes de retallar com ha fet el govern espanyol només d'entrar a Moncloa, caldria augmentar les partides en recerca i educació tal com ja demanava als governs d'Espanya, Itàlia i Grècia l'editorial de la revista Nature del passat desembre. D'això se'n diu crear valor afegit. D'això se'n diu sortir de la crisi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar!