Cerca contraforts...

dijous, 22 d’octubre del 2009

L'amenaça dels populismes


Potser pel context econòmic actual, potser per la imatge que ha adquirit l'escena política o simplement per una qüestió de tendències, el populisme ressorgeix amb força en la societat actual. El que semblava que la primera meitat del segle XX havia desterrat d'Europa i havia caigut en l'oblit a Sud Amèrica ara retorna. Potser els ciutadans busquen en les paraules més enllà dels projectes acolliment als seus desenganys.
Però no us deixeu enganyar per les aparents "idees clares" de personatges que parlen molt i venen fum. No costa gaire trobar en l'arc parlamentari o fora d'ell, en les columnes de la premsa groga o fins i tot esportiva, personatges que anomenant-se polítics prometen idees clares i exhalen fum. Sorgeixen com bolets projectes unipersonalistes centrats en líders carismàtics, de retòrica agressiva i excloent, amb estratègies propagandístiques d'una altra època, que venen radicalitats -i no són radicalitats en termes nacionals- i no espremen un projecte de país clar. I les promeses acaben en no res mentre el país es va enfonsant en una crisi de valors i de confiança insalvable. I no es tracta de projectes minoritaris sinó que s'ha estès en partits que una altra època ja van renegar d'aquest fer. Tothom té noms en el cap i no seré jo el que els anomenarà.
No negaré que falta lideratge per sortir endavant però darrere del lideratge no es poden amagar obsessions personals, idees buides o mal intencionades, aspiracions interessades o ressentiments qualsevulla siguin els seus motius. Darrere del lideratge s'hi ha d'amagar un equip de persones preparades a donar el seu esforç i qualitats pel país, d'això es tracta la política i per això treballem desenes de persones dia a dia de manera altruista. Pecaria d'ingenuïtat però cal que tothom aporti el seu granet de sorra en aquesta reconstrucció social defugint de la resignació, del tansemenfotisme i dels nous radicalismes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar!