Cerca contraforts...

dimecres, 7 de març del 2012

Breu sobre el català i la sentència sobre la immersió lingüística


Avui el TSJC de Catalunya resoldrà sobre la denúncia de "tres famílies" (és tan irònica la seva suposada neutralitat que ho hauríem d'escriure en majúscules: Les Tres Famílies -relacionades amb els de Ciudadanos-) davant la "impossibilitat" d'escolaritzar únicament en castellà els seus fills a l'escola pública de Catalunya.
Deixaré de banda les consideracions sobre que la immersió és un model exemplar d'integració i que ha garantit el coneixement en plenes condicions de català, castellà i, cada cop més, de l'anglès. Deixaré de banda l'evidència que és el català, amb uns 10 milions de parlants al Món, i no el castellà, amb més de 450 milions de parlants, qui està en situació d'amenaça. També deixaré de banda la consideració de si, per part dels denunciants, és gaire ètic utilitzar els seus fills per a una finalitat estrictament partidista per a un partit concret.
Dit això, no cal que ens enganyem: la immersió és bàsica. És bàsica, però, no només perquè hem tingut una colla d'onades migratòries que, miraculosament, no han aigualit fins a extingir el català. És bàsica, també, com a eina d'integració amb el català com a comú denominador d'una societat heterogènia. És bàsica perquè la nostra identitat no és ètnica sinó cultural i lingüística i el català és el nostre ADN diferencial. 
Però també és bàsica perquè quan ens parlen en castellà, molts catalans canviem de llengua. Perquè el català no està normalitzat i és francament dèbil a la corona metropolitana i a la capital del país. També perquè no l'hem sabut reivindicar com a eina integradora. No l'hem aconseguit "posar de moda" entre joves catalans que sovint s'expressen en castellà a les xarxes socials, com si fos quelcom més madur i més expressiu.
El català no depèn d'una política sinó de l'actitud de tots. Hem de fer respectar la immersió i un tribunal de justícia, d'obediència espanyola per cert, no ha d'arbitrar el futur de la nostra llengua. Si us plau, no ens fem trampes al solitari. Responem si ens agredeixen, però fem-ho en català.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar!