Cerca contraforts...

dilluns, 17 d’agost del 2009

Un company molest


Fa dies que trasllado allà on vaig, enganxat a la galta esquerre, un VHS. No és un VHS petit ni lleuger però és portàtil i es compenetra a la perfecció amb el meu cos. És un VHS que ha sortit amb la calor i que només emet pel·lícules sobre humor viral l'acidesa de les quals a temperatura estival és d'alló més angoixant.
Per sort es tracta d'un VHS del tipus 1. Arribat aquest punt aclariré que no viu de l'electricitat d'un endoll sinó que parasita el meu metabolisme degut a que com a virus d'herpes simple (VHS) que és està mancat de metabolisme i, per tant, de vida.
El VHS-I afecta la part superior del cos (el VHS-2 és un pèl més compromès...). Us faré cinc cèntims d'aquest company molest que aquests dies m'acompanya: L'herpes és un virus, un complexe proteic que conté ADN dins una càpsula coronada per una mena de xeringa cel·lular. En entrar-hi en contacte el virus introdueix el seu ADN en una de les nostres cèl·lules dèrmiques (de la pell) i l'ADN víric es barreja amb els nostres sistemes cel·lulars. En aquest punt pot seguir dos camins. En el primer dels casos seguirà el que s'anomena cicle lític, en el qual s'aprofita dels nostres mecanismes cel·lulars per esprémer les nostres cèl·lules i replicar-se i expandir-se en cèl·lules veïnes. En aquest procés és on sorgeix l'erupció que nosaltres associem a l'herpes. Espontàniament el virus pot canviar la seva activitat i integrar-se en les nostres cèl·lules dels ganglis passant desapercebut. És el que s'anomena cicle lisogènic. Aquí pot romandre en estat de latència podent passar anys adormit. Després d'una situació d'estrés del cos (per exemple una exposició prolongada al Sol), el virus es pot reactivar i tornar a iniciar un nou cicle lític.
El problema d'aquest company és que si bé podem combatre'l durant el cicle lític, aturant l'erupció, les crostes i les picors, no podem fer res contra ell quan s'amaga i ens acompanyarà fins a nou avís com una ombra invisible romanent dins nostre.

Afegiré que si tenim present el lucratiu negoci de la venda de ciclovir tòpic, el medicament prescrit pel tractament, dubto que cap multinacional farmacèutica posi massa interès en descobrir com exorcitzar, cel·lularment parlant, aquest molest company.

http://elcontrafort.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar!