Cerca contraforts...

dimarts, 22 de setembre del 2009

Reflexió sobre l'impost de successions


Aquesta setmana passada s'ha debatut al Congrés dels Diputats, a instàncies del grup parlamentari de CiU, la supressió de l'impost de successions i donacions. Aquest impost, titllat amb acidesa pel diputat d'Unió Josep Sánchez-Llibre com "el peatge de la mort", es dirigeix a gravar les transferències mortis causa en el cas d'un difunt o intervius en el cas de les donacions bé sigui per raó d'herència de propietats o béns. Les comunitats autònomes tenen la potestat de recaptar i regular el coeficient de l'imposició de l'impost de successions.
Aquest impost és, a la meva manera de veure-ho, una brasa encesa als peus de la classe mitjana que massa sovint veu com ha d'endeutar-se per conservar aquelles propietats que trascendeixen el simple valor monetari ja que toquen els sentiments, records i vivències de l'hereu o receptor. En el cas de les classes més baixes, per desgràcia, no podem parlar d'actius amb un valor econòmic prou significatiu per què suposin un daltabaix econòmic en produïr-se l'herència o donació per tant s'exclouen d'aquesta consideració. En el cas de les grans fortunes, massa sovint maquillen en un entramat de societats les propietats i actius financers de manera que queden excloses del gravamen del peatge de la mort.
Val a dir que a Catalunya no només es manté el gravamen original de l'impost sinó que a l'import total de l'herència se li suma un 3% en concepte d'aixovar o parament de la llar. Per tal d'intentar esquivar part d'aquest import molta gent recorre a la "venda" de pares a fills de les propietats pagant únicament l'IVA i part del valor monetari dels béns. Tot i així aquesta pràctica està perseguida des de l'administració.
Així doncs, el president Zapatero un cop més ataca de manera flagrant la classe mitjana, veritable motor econòmic que qualsevol economia de l'estat del benestar, fent, com si d'un trapezista de circ es tractés, veritables equilibris a l'hora de pactar el suport per rebutjar la proposta de supressió d'aquest impost (concretament amb Unión Progreso y Democracia (1), Nafarroa Bai (1), Bloc Nacionalista Gallec (2) i Izquierda unida-Iniciativa per Catalunya i els Verds (2)). Queda doncs l'esperança que ERC es desmarqui del tripartit i doni suport a una ben segura propera proposta de CiU al Parlament de Catalunya de rebaixa d'aquest en un 99% per deixar de ser els catalans els últims en estar sotmesos a aquest espoli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar!