Cerca contraforts...

diumenge, 26 de juliol del 2009

"I per què?"


-Per què els catalans ens hem de conformar amb un 59,7% dels diners que rep cada basc?
-Doncs perquè ells tenen concert econòmic i nosaltres no.
-Però, si ells també són un poble diferent de l'espanyol, amb una cultura, una llengua i un model administratiu diferent, com ho som nosaltres, com és que nosaltres quedem al marge del concert?
-És ben simple, ells són una nacionalitat històrica tal com està escrit en la Constitució Espanyola. Nosaltres no, som una comunitat autònoma més.
-Això no té cap ni peus!
-És ben senzill: els pobles basc i navarrès van donar suport no només a la insurrecció de Francisco Franco, guanyant-se així un tracte favorable en la transició, sinó que a més van donar suport a Felip de Borbó pels volts de 1714, durant la Guerra de Successió. Nosaltres, els catalans, ens vam posar al costat de Carles d'Àustria. Quan aquest es va retirar del conflicte i Felip de Borbó va entrar a Barcelona conquistant l'última resistència a la monarquia dels borbons va caure sobre nosaltres el Decret de Nova Planta, que abolia els nostres drets, costums i institucions. I fins a dia d'avui encara no s'han restituït els drets històrics que vam perdre aleshores i que ens pertanyien per naixement.
-Així que si ara estem on estem és per dret de conquesta?
-En certa manera. Mentre els territoris basc i navarrès resten sota règim foral, com a nacionalitats històriques, nosaltres encara estem sota l'afectació dels serrells del dret de conquesta imposat i articulat en el Decret de Nova Planta que tant ha interioritzat l'Estat Espanyol quan de negar-nos la identitat es tractava.
-Però i l'Estatut? No havia de suposa un avenç en tot això?
-El Consell Consultiu va haver de retirar tot el que afectés a la nostra restitució com a legítima nacionalitat històrica, com a nacions amb caràcter propi discernible d'Espanya i d'altres territoris que també es van apuntar al cafè per a tothom.
-I per què?
-Doncs perquè la constitució, en el seu Títol VIII, no ho permet.
-Doncs canviem la constitució!
-Com podem pensar això? Amb aquesta constitució Espanya pot fer que tots els diners que se'ns prenen passin, com l'or de les colònies, a les arques de l'estat i nosaltres seguim pidolant per les escorrialles de la riquesa que generen tots els catalans. És trist que aquest diàleg no el puguem tenir amb tot el Poble Català, potser aleshores tothom sabria d'on venim i on hem d'anar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar!