Cerca contraforts...

dimarts, 12 d’abril del 2011

Què van fer els que anaven tard... (resposta)



El resultat va ser un augment important dels retards entre els pares de la guarderia. Abans de patir el sistema de multes que va decidir implantar el curós economista, els pares que arribaven tard ja responien a un incentiu negatiu -un perjudici- en no complir amb els horaris de la guarderia. Si bé no havien de pagar cap quantitat monetària, sinó que patien la reprovació de mestres, pares, alumnes i, en general, del seu "entorn social". És el que s'anomenen "regles socials". Per altra banda, tot i que això depèn de cadascú, un es podia "sentir malament" en veure's un mateix com un pare descuidat, que no té cura dels fills com hauria de tenir. En aquest cas parlarem de "regles morals" -és per això que he dit que depèn de cadascú, perquè la moral és en gran mesura personal-.

Amb el sistema de multes tot canvia, ja que cada pare pot "comprar" la reprovació i la decepció per arribar tard. Amb les multes és possible "comprar la indulgència" d'arribar tard. Arribar tard passa a ser com un servei més. Les multes ho han legitimat.
Si el consultor economista volia reduir els retards, o bé optava per no fer res, o bé posava una multa prou cara com perquè arribar tard no "sortís a compte".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar!