Cerca contraforts...

dijous, 17 de novembre del 2011

Ho sento, però no faig vaga


Ho sento, però avui no faré vaga. Aniré a classe. Com vaig fer amb les vagues contra el Pla Bolonya i abans a l'institut. Per molts motius. Però us asseguro que no perquè no vulgui una universitat pública de qualitat.
En primer lloc perquè tots vosaltres em pagueu entre 6000€ i 8000€ cada any per anar a la universitat, per anar a classe i ser productiu. No anar a classe em sembla, com a mínim, una manca de consideració. 
En segon lloc perquè els estudiants, crec, no hem notat absolutament cap greuge cap a nosaltres. Jo, personalment, no veig com ha canviat la situació a les nostres aules i entendria que hagués empitjorat donada la situació que vivim, de la que no ens fem el càrrec. Abans que nosaltres, els estudiants, s'haurien de queixar els professors associats, els becaris i investigadors, doctorands, personal... I no és un problema de volum de recursos, sinó de distribució (hi ha gent que viu molt bé a la universitat a costa dels altres).
En tercer lloc perquè la vaga, com està plantejada, és un exercici de publicitat de sectors organitzats, minoritaris, violents -física o verbalment-, ideologitzats i interessats. Els mateixos que es manifesten contra Bolonya, s'indignen, acampen, protesten a favor de l'anarquia (com a la vaga general passada) i després passen per ser els més demòcrates.
En quart lloc perquè no combrego amb tapiar entrades, privar de llibertats, tallar carreteres i trens, increpar estudiants, imposar idees i coartar decisions. Ahir l'assemblea de l'UdG, amb gent de fora la universitat per cert, discutia si s'havien de fer piquets informatius o violents. La decisió, per cert, va ser de fer-los violents.
Avui m'han justificat la vaga com que "les llibertats individuals estan supeditades a la llibertat col·lectiva". Què és la llibertat col·lectiva?
Ja n'hi ha prou que les assemblees passin per representar-nos a tots. No és creïble. No són ni democràtiques, ni representatives, ni obertes. Participeu-hi un dia dient una cosa que vagi contra el seu pensament. Jo ho he viscut. Et retiren el micròfon i et xiulen. Així és molt fàcil consensuar.
Jo avui faré classe i crec que, com jo, els companys que han decidit anar a classe al matí i que a la tarda aniran a la manifestació pacíficament -encara que no hi combregui- donaran una lliçó a tots els nostàlgics dels temps passats, que segueixen fent la seva revolució personal rere un paraigües d'aparent democràcia. El fons no canvia. Les formes no canvien. Les caretes sí.

Afegeixo una imatge d'e-Notícies de la manera que tenen alguns estudiants de la UAB de deixar escollir entre anar a classe o fer vaga. Aquesta és l'entrada principal a l'UAB des dels Ferrocarrils, per on arriba la majoria d'estudiants i personal de la universitat.

2 comentaris:

  1. Ho sento, però dir que el moviment antibilonya era un moviment punk antisistema no, per aquí no hi passo.

    Era evident que teniem raó, els alumnes erem els que més informats estavem, els professors no ens en sabíen dir res, i vam predir tot el que ha acabat passant. I cal recordar que el pla bolonya va ser ideat en temps de bonança i aplicat quan la crisi encara no era evident. Ara potser tindria més sentit que pugèssin les taxes, però no abans.
    Per tu que dius que no vas notar cap canvi, jo vaig començar com a llicenciat, per no tenir duplicitat de professors se'ns va pressionar dient-nos que si no ens passavem a grau ens podiem quedar sense docència (quan en principi és un dret garantit a la UB que si comences amb un sistema tens dret a acabar en aquest mateix). Ens vam passar tots en massa, després de votar en per un 93% aturar el pla bolonya (els 4 punkis antisistemes oi?).
    L'any següent, el preu de la matrícula, pràcticament se'm va doblar. Al cap d'un any, han eliminat la segona convocatòria, i les optatives van disminuint cada any. I tot això AMB MENYS HORES DE DOCÈNCIA! pagues més per treballar més tu a casa?
    El preu del crèdit ha pujat estrepitòsament i un crèdit a passat d'equivaldre 10h a 7'5h.

    I em dius que res ha canviat? em sembla insultant, per tots aquells que com jo, dormíem a la facultat i ens llevavem a les 8 del matí per entrar a classe i que mai vam fer una sola pintada en una paret de la facultat (perquè ens l'estimem).

    No sé quants anys fa que estàs a la universitat ni a quina universitat estàs, però tot caurà pel seu propi pes. I potser sí que ara té sentit retallar, però no llavors. Va ser un insult tot plegat, i les teves paraules m'han ofès per tota l'energia que hi vaig dedicar jo personalment.

    Moltes gràcies i Bona nit

    ResponElimina
  2. Perdona però si rellegeixes l'article veuràs que la crítica és sobre les formes que vaig viure en aquella protesta. A l'Autònoma vam viure un autèntic setge d'antisistemes. Només repassa hemeroteques (o articles de 2008, amb fotos i tot) i t'adonaràs de què és violència a l'hora de protestar. Caixers automàtics destrossats, aules pintades, mobiliari malmès... I tot en nom d'una protesta legítima (també ho vaig dir!) i que s'hauria d'haver conduït d'una altra manera.
    De la mateixa manera concloc l'article. No deslegitimo la protesta, tot i no estar-hi d'acord a diferència de part del Pla Bolonya. És el que significa "Jo avui faré classe i crec que, com jo, els companys que han decidit anar a classe al matí i que a la tarda aniran a la manifestació pacíficament -encara que no hi combregui- donaran una lliçó a tots els nostàlgics dels temps passats, que segueixen fent la seva revolució personal rere un paraigües d'aparent democràcia. El fons no canvia. Les formes no canvien. Les caretes sí.".
    Si no acceptes que el moviment antiBolonya va ser violent en moltes faccions i grupuscles que actuaven en nom de gent de bona fe sense que aquests ho sabessin, jo també em sentiré profundament ofès. No es pot anar a classe amb por. La universitat és de tots i ningú té dret a malmetre-la.

    Et recomano:

    http://elcontrafort.blogspot.com/2009/03/sobre-latac-reiterat-la-universitat-i.html

    http://elcontrafort.blogspot.com/2009/12/emprenyem-nos-estudiants-de-lautonoma.html

    Bona nit i gràcies per comentar

    ResponElimina

Gràcies per comentar!