Cerca contraforts...

divendres, 18 de novembre del 2011

Macroeconomia per a principiants (I): la prima de risc


La prima de risc s'ha instal·lat al nostre dia a dia. Hi és i sembla que no vol marxar. Tots en parlem. Ara, qui sap exactament què és la temuda prima de risc?
Els països, generalment, gasten més del que ingressen. D'això en diem dèficit. Si tu gastes més del que ingresses només tens una manera de pagar-ho: demanant prestat. En altres paraules, endeutant-te. El deute dels països el podem imaginar com simples papers, compromisos que al cap d'x anys qui compra aquell pagaré cobrarà el que ha pagat afegint-li un interès determinat. Aquest deute es ven (es canvia per diners) en el que s'anomenen "els mercats".
Els mercats no són altra cosa que persones, empreses, entitats financeres, països o institucions internacionals. No són un ésser pervers i interessat. Els mercats compren deute amb la única ambició de treure'n un rendiment dins una garantia que quan arribi aquest any x amb què el país s'ha compromès cobraran el que diu el contracte.
Quan hom tem que hi pot haver alguna possibilitat que no pugui cobrar arribat el termini, el més lògic serà que demani un major interès en pagament a la "por" de no cobrar el que ha prestat. Hi ha països, com Alemanya o EEUU, que es considera que no tenen absolutament cap risc de deixar de pagar, de no ser solvents. Aquests països es considera, doncs, que presten a risc zero. Per tant, la diferència entre els interessos que paga Alemanya -interessos sense risc- i els que paga qualsevol altre país representarà el cost del risc en el deute. Aquesta diferència entre l'interès d'un país i l'interès del deute alemany (anomenat Bund) és el que en diem prima de risc.

Els punts amb què sovint es representa són les centèsimes percentuals de la resta entre el l'interès del deute del país i el del bund alemany. Així, si Espanya paga el deute a un 5,98% d'interès i Alemanya a un 1,51%, la prima de risc serà de 447 punts (5,98-1,51=4,47% de prima de risc).

3 comentaris:

  1. Excel·lent! Els profans ho necessitàvem

    ResponElimina
  2. Excel·lent! els profans necessitàvem una explicació

    ResponElimina
  3. Gràcies! Demà la segona part amb les possibles solucions...

    ResponElimina

Gràcies per comentar!