Cerca contraforts...

dijous, 23 d’agost del 2012

El Banc Dolent (III): l’estafa

Heu pogut llegir anteriorment els problemes de la bombolla immobiliària i dels “actius tòxics” de la banca. El que proposa la solució del Banc Dolent, descartada la possibilitat –per mi justa- de deixar caure els bancs insolvents, és transferir les pèrdues de l’habitatge a una nova entitat i reactivar el mercat immobiliari. 

Havent llegit l’última frase us hauríeu d’haver aturat amb això de “transferir les pèrdues”. (Com aquest cas, cada dia rebem centenars d’eufemismes a través dels mitjans que ens passen desapercebuts). Tranferir-les... a qui?
Doncs al contribuent! És clar! El Banc Dolent el finançaria l’Estat o Europa, total o parcialment. Però al cap i a la fi el finançarien els nostres impostos. Tot sigui a fi de bé, si de salvar l’economia es tracta. Si hi ha algun “espanyol de bé” que no hi estigui d’acord, s’hi haurà de posar fulles. Així funcionen les coses. A mi tampoc m’agrada subvencionar l’Insitituto Cervantes, la tauromàquia, la premsa de Madrid i l’AVE a Guadiana del Caudillo i bé que m’hi poso fulles. 
Ara bé! Tot pot tenir el seu costat positiu: si de es posen a la venda tots els pisos, a la doble caiguda de la demanda de la implosió de la febre especuladora i la crisi econòmica li haurem de sumar un increment de l’oferta rellevant. No cal ser economista per preveure què passa quan hi ha molta gent que deixa de voler un cromo i aquest es duplica a les mans dels nens que fan la col·lecció en qüestió. El resultat, doncs, és una caiguda dels preus provocat pel que els economistes anomenen “xoc d’oferta”. Per tant, el resultat podria ser facilitar l’accés a l’habitatge. 
Aquí comença l’estafa. Darrerament s’han filtrat informacions que el Banc Dolent que pagarem entre tots funcionarà de manera que sí que adquirirà els immobles de la banca però no els posarà a la venda de manera immediata sinó que ho faria gradualment al llarg de deu anys, precisament per evitar l’únic benefici que el contribuent podria tenir amb tota l’operació: la caiguda de preus. 

Chapeau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar!